Thursday, November 24, 2011

Carrot Cup Cake

Even though my blog (as at todate) only has 12 followers, I still have some "fans" out there who are interested in my cooking.  However, looking at the statistic, I have hit 810 views.  Not bad for a newly created blog :))  tq babes...

Ok selalunya saya buat carrot cake sebiji yang seberat 1kg tu.  Tp semalam saya buat cuppies supaya cepat sikit masak.  Atas permintaan ramai, inilah resepi yang saya guna semalam.

Bahan-bahan kering:-
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (Bluekey or any brand)
1/2 cawan gula perang (soft brown sugar)
1/2 cawan gula halus
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (cinnamon powder)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)

Bahan-bahan lain:-
2 biji carrot yang diparut halus
1 biji pisang montel yang masak ranum (optional ni, tak letak pun tak pe)
1/2 cawan walnuts yang dicincang
1/4 cawan kismis
2 biji telur ayam gred A
3/4 cawan minyak sayuran (minyak masak biasa pun boleh)

Acuan muffins & paper cups (kalau saiz L boleh dapat 12 biji cuppies)

Caranya:-
  • Gaul semua bahan-bahan kering yang tersebut di atas.
  • Pukul telur menggunakan pemukul dawai ajer (tak perlu guna mixer).  Masukkan minyak, carrot, pisang yang telah dilenyek, kismis dan walnut.  Kacau rata.
  • Tuang bancuhan ke dalam bahan kering dan gaul rata.
  • Masukkan adunan ke dalam paper cup lebih kurang 3/4 cup setiap satu.  Lebih sikit pun tak apa.
  • Pastikan oven dah dipanaskan at least 7-10 minit sebelum proses baking dimulakan.
  • Bakar pada suhu 170-180 darjah celcius selama kira-kira 20 minit (hingga masak).
 Untuk membuat cream cheese frosting untuk topping, bahan-bahan yang diperlukan adalah:-
125g butter (room temperature)
125g icing sugar
250g cream cheese (Philadelphia atau Tatura atau any brand)

Pukul butter dengan icing sugar hingga gebu.  Kemudian masukkan cream cheese yang telah dibiarkan pada suhu bilik.  Pukul lagi hingga gebu.  Simpan adunan di dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 15 minit.  Setelah cupcakes sejuk, barulah disapu cream cheese frosting di atasnya.  Boleh juga dimasukkan dalam piping bag dan hiaslah mengikut citarasa anda.  Saya hias dengan sedikit walnut yang telah dibakar sekejap dlm oven untuk diletakkan di atas cream cheese frosting.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment