Bahan-bahan:-
1 ekor ikan kerapu (disiang dan dibersihkan)
3 tangkai daun bawang (dipotong sepanjang 2 inci)
Halia muda sebesar ibu jari (dihiris nipis dan dimayang halus)
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
7 ulas asam boi (yg warna putih) - rendam sekejap dlm air
5 tangkai cili padi (diketuk sedikit)
2 tangkai daun ketumbar (dipotong kasar)
1 biji limau nipis
1/2 biji lemon (optional)
1 sudu besar oyster sauce
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada putih atau lada sulah
Serbuk perasa jika mahu
Cara-cara:-
- Ikan kerapu yang dah bersih boleh dikelar besar ataupun belah dibahagian depan (bentuk butterfly).
- Perapkan sekejap dengan sedikit garam, jus perahan limau nipis dan serbuk lada putih/sulah.
- Gunakan pinggan atau bekas yang muat dengan pengukus anda. Letakkan ikan di atas pinggan.
- Gaulkan kicap cair, minyak bijan dan oyster sauce dan tuang ke atas ikan.
- Taburkan pula halia, daun bawang, cili padi dan asam boi ke atasnya.
- Perahkan sedikit lemon jika suka lebih masam. Tak letak pun tak apa. Tambah sedikit air jika mahu berkuah sedikit.
- Kukus selama 10 minit atau hingga ikan masak. Jangan terlalu lama.
- Hiaskan dengan daun ketumbar sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment