Bahan-bahan:-
500g ubi kentang (dikupas dan dipotong dua) anggaran 6 biji
1 sudu besar butter (suhu bilik)
Garam secukup rasa
Sedikit lada sulah
100g tepung gandum (anggaran 1 cawan)
100g serbuk roti
3 biji telur
Cara Membuatnya:-
- Rebus ubi kentang hingga empuk. Buang air yang berlebihan. Lenyek ubi kentang ketika masih panas dan campurkan sesudu mentega. Lenyek lagi dan masukkan pula garam dan lada sulah.
- Bentukkan ubi kentang menjadi bentuk silinder sepanjang 2 inci setiap satu.
- Sediakan tiga bekas/mangkuk. Satu diisi tepung gandum, satu diisi telur yang dipukul dan satu lagi diisi serbuk roti.
- Gaulkan kentang berbentuk silinder tadi dengan tepung gandum kemudian celupkan ke dalam telur dan seterusnya gaulkan dengan serbuk roti.
- Goreng di dalam minyak yang panas (guna api sederhana sahaja) dan gorenglah hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan di atas kitchen roll. Sedia untuk dihidangkan.
Note:
* Jika inginkan kelainan, boleh juga digaul ubi kentang lenyek bersama dengan sedikit tuna yang telah ditapis minyak/airnya.
No comments:
Post a Comment