500g pasta fettucine
2 sudu besar minyak masak
2 liter air
1 sudu besar garam
~ Air perlu dididihkan dahulu, kemudian masukkan garam + minyak dan rebuslah pasta sehingga al-dente lebih kurang 20 - 30 minit (tgk jenis pasta). Kemudian toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun atau minyak jagung supaya tidak melekat. ~
Untuk sos, you will need:-
2 ulas bawang putih +
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar minyak atau butter untuk menumis
2 sudu besar tepung gandum
100g isi ayam yang dihiris nipis
1 cawan stok ayam (larutkan 1 kiub stok dlm air suam)
3 sudu besar krim
1 sudu besar parmesan cheese
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
1 sudu besar daun parsley yang dicincang halus
Method:-
- Tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk tadi. Masukkan isi ayam dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum, kacau dan biarkan masak sekejap.
- Kemudian, masukkan stok ayam, krim, parmesan cheese dan kacau rata. Kecilkan sedikit api.
- Masukkan garam (jika perlu) dan serbuk lada putih dan seterusnya parsley yg dicincang. Kuatkan sedikit api... kacau rata lagi dan jika terlalu pekat, tambah sedikit air panas.
- Akhir sekali masukkan pasta fettucine dan gaul rata. Boleh dihidangkan :)
** Note: jika tak suka ayam, boleh ditukar dengan udang dan sotong atau bahan-bahan seafood yang lain. Jika suka, boleh juga letak sayur-sayuran seperti broccoli, cauliflower atau green pepper.
No comments:
Post a Comment