Tuesday, July 26, 2011

Creamy Chicken Fettucine

Untuk pasta, you will need:-

500g pasta fettucine
2 sudu besar minyak masak
2 liter air
1 sudu besar garam

~  Air perlu dididihkan dahulu, kemudian masukkan garam + minyak dan rebuslah pasta sehingga al-dente lebih kurang 20 - 30 minit (tgk jenis pasta).  Kemudian toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun atau minyak jagung supaya tidak melekat. ~

Untuk sos, you will need:-

2 ulas bawang putih +
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar minyak atau butter untuk menumis
2 sudu besar tepung gandum
100g isi ayam yang dihiris nipis
1 cawan stok ayam (larutkan 1 kiub stok dlm air suam)
3 sudu besar krim
1 sudu besar parmesan cheese
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
1 sudu besar daun parsley yang dicincang halus

Method:-


  1. Tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk tadi.  Masukkan isi ayam dan kacau rata.
  2. Masukkan tepung gandum, kacau dan biarkan masak sekejap.
  3. Kemudian, masukkan stok ayam, krim, parmesan cheese dan kacau rata.  Kecilkan sedikit api.
  4. Masukkan garam (jika perlu) dan serbuk lada putih dan seterusnya parsley yg dicincang.  Kuatkan sedikit api... kacau rata lagi dan jika terlalu pekat, tambah sedikit air panas.
  5. Akhir sekali masukkan pasta fettucine dan gaul rata.  Boleh dihidangkan :)
** Note:  jika tak suka ayam, boleh ditukar dengan udang dan sotong atau bahan-bahan seafood yang lain.  Jika suka, boleh juga letak sayur-sayuran seperti broccoli, cauliflower atau green pepper.

No comments:

Post a Comment