Monday, February 20, 2012

Cucur Udang

Well.. walaupun bila u all tengok...arhhh cucur udang jer... but you should try my version of cucur udang.  Actually I got few versions but this is one of them.  Ramai kengkawan yang dah tried my cucur udang yang mintak resipi.  So here it is:-

Bahan-bahan:-

Semangkuk udang saiz kecil (buang kepala & ekor) dibersihkan. Lagi byk udang lebih sedap)
1 paket udang kering (standard size yg harge RM1 tu je) nak lebih pun boleh - ditumbuk kasar
2 biji bawang besar (dibelah 2 dan dimayang)
1 kiub stok ikan bilis (dibancuh dalam sedikit air panas & campur 1 sd kecil garam)
Secekak/seikat daun kucai (basuh bersih dan potong anggaran 1 inci)
Semangkuk taugeh (dibasuh & toskan)
1 biji cili merah (tak letak pun tak apa) dipotong nipis2
2 biji telur ayam
1 sudu besar marjerin/butter (lembut)
1/2 - 1 cawan air
Tepung gandum (ikut lembut)
Optional:  kalau nak lebih crispy boleh letak 1 sd kecil soda bikarbonat tp saya tak letak pun.
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:-

Masukkan air stok ikan bilis ke dalam mangkuk yang besar atau basin.  Masukkan bahan-bahan lain:-  udang, udang kering, cili, daun kucai, taugeh, bawang dan gaul rata.  Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk tu dan gaul sikit2 jer.  Tengok kalau dia berair sangat, cuma tambah 1/2 cawan atau sikit jer air lagi.  Dah agak rata baru taburkan tepung gandum.  Jangan banyak sangat... dalam 3 senduk pun cukup...tak pun cukuplah untuk nak pekatkan dan lekatkan segala bahan yang lain.  Dah gaul rata perlahan2, masukkan 1 sudu besar marjerin/butter yg lembut.  Kacau ala-kadar jer (tak payah hancur pun marjerin tu).  Cuba rasa masinnya cukup ke tidak.  Kalau yang suka serbuk perisa boleh letak sikit.  Boleh jugak renjiskan serbuk lada hitam sikit.  Lagi satu kalau nak letak sesudu besar mayonis pun sedap.

Sekarang dah boleh mula menggoreng, pastikan minyak betul-betul dah panas bila menggoreng.  Tips:  bancuhan tu jangan keras, biar dia lembut/lembik sikit.  Buat ler besar2 sket bila menggoreng tu.  Rasanya memang marvelous.  Cicahlah dengan sos cili thai....terbaekkkk wok....

No comments:

Post a Comment