Thursday, February 23, 2012

Chocolate Muffin

Rupa-rupanya I missed the choc muffin recipe.  So I better update it tonight.  For those muffin lovers, here is the recipe.

For Dry Bowl (Mangkuk Kering):-
2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 1/2 cawan soft brown sugar
1/2 cawan gula halus
2/3 cawan serbuk koko
Secubit garam
1 cawan chocolate chips
(Gaul semua bahan dengan jari)

For Wet Bowl (Mangkuk Basah):-
2 biji telur gred A (dipukul - handwhisk)
1 cawan susu segar atau lebih elok buttermilk
2 sd teh esen vanilla
1 1/2 cawan melted butter yg disejukkan ke suhu bilik
(optional:  boleh juga pakai minyak masak aje)
(Bancuh rata semua bahan)

As usual, tuangkan bahan-bahan dari mangkuk basah ke mangkuk kering.  Gaul rata but do not over-mixed.  Scoop bancuhan ke dalam muffin cups.  Kalau size L boleh dapat 12 biji muffin.  Panaskan oven terlebih dahulu selama 7-10 minit sebelum mula membakar.  Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit (hingga masak).

No comments:

Post a Comment