Rupa-rupanya I missed the choc muffin recipe. So I better update it tonight. For those muffin lovers, here is the recipe.
For Dry Bowl (Mangkuk Kering):-
2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 1/2 cawan soft brown sugar
1/2 cawan gula halus
2/3 cawan serbuk koko
Secubit garam
1 cawan chocolate chips
(Gaul semua bahan dengan jari)
For Wet Bowl (Mangkuk Basah):-
2 biji telur gred A (dipukul - handwhisk)
1 cawan susu segar atau lebih elok buttermilk
2 sd teh esen vanilla
1 1/2 cawan melted butter yg disejukkan ke suhu bilik
(optional: boleh juga pakai minyak masak aje)
(Bancuh rata semua bahan)
As usual, tuangkan bahan-bahan dari mangkuk basah ke mangkuk kering. Gaul rata but do not over-mixed. Scoop bancuhan ke dalam muffin cups. Kalau size L boleh dapat 12 biji muffin. Panaskan oven terlebih dahulu selama 7-10 minit sebelum mula membakar. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit (hingga masak).
No comments:
Post a Comment