Tuesday, June 28, 2011

Apam Gula Hangus

Going traditional today...  I learned to make this some 12 years ago from an elderly lady in Perak.  Thank you mak cik for the recipe and hands on training :))

Bahan-bahan:-
4 biji telur
1 cawan gula pasir (dihanguskan dan dicampur dengan 1 cawan air suam)
1/2 cawan gula pasir
1 sudu besar soda bikarbonat
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara:-
  • Pukul telur dengan 1/2 cawan gula pasir hingga putih.  (Kalau malas masuk ajer dalam blender).
  • Masukkan gula hangus, soda bikarbonat dan santan sambil dikacau rata.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau.  Setelah sebati, tapiskan agar tiada tepung yang berketul.
  • Masukkan ke dalam loyang.  Kukus dengan api sederhana selama sejam.
** Tips:  Tindihkan atas kukus dengan lesung batu yang ditelangkupkan.  Kuih ni memang akan masak dalam masa sejam, jadi tak perlu periksa sama ada ia dah masak atau belum.  Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment